Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teszt 2014

2014.02.23

Kimondottan enyhe telet tudhatunk mögöttünk. Hosszú enyhe ősz után december elején süllyedt a hőmérséklet hajnalonta -5 fok köré, de a nappalok fagymentesek voltak. Karácsony körül megenyhült az idő, fagymentes éjszakákat +10 fokos hőmérsékletű nappalok követték egy hónapig. január utolsó hetében megérkezett a tél, -12 fokos minimum hőmérséklettel. Ami kettőhétig tartott, február második hetétől ismét tavaszias hőmérsékletet mérhettünk. Összeségében a fagytűrő kaktuszok számára nem volt kihívás az elmúlt tél. Amelyik növény mégsem bírta, azzal nem érdemes foglalkozni.dscf2036.jpg

Február végi állapot: Öt darab Echinofossulocactust teszteltem, mind más képet mutat. A biztos pusztulástól kezdve, az áttelelt növényig minden állapot megtalálható közöttük.dscf2032.jpg

Valószínűleg a mexikói élőhelyi klíma nem teszi alkalmassá a teleink elviselésére  őket.dscf2035.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscf2091.jpg

 

 

 


Kettő darab Mammilaria heyderi közül a fölső képen látható, már egy éve is áttelelt. Valamennyire megviselte a hideg, mert a virágzása elmaradt. Az elmúlt enyhébb tél remélhetőleg nem viselte meg annyira.

 

dscf2094.jpg

 

 

A második növényem csak az első telét töltötte kint. Csúnyán megsárgulva kevés az esély, hogy túléli a megpróbáltatást.

 


dscf2112.jpgEz az Echinocereus stramineus már a második telét töltötte kiültetve. Bőrszövete elszíneződéséből lehet arra következtetni, hogy az életfunkciói tavasz közeledtével fokozatosan beindulnak.

 


dscf2105.jpgKét érdekes kísérlet: Mammillaria viridiflora Új-Mexikóból. Ez volt az első tele kint. Jelenleg még sikeresnek mondható.

 

 

 

 


dscf2097.jpg A másik növény a Mammillaria tetrancistra.

 

 

 

 

 

 


dscf2081.jpgdscf2082.jpgdscf2083.jpgdscf2085.jpgAz Airampoák fagyási sérülések nyomait mutatják. Valószínűleg egy átlagosan hideg tél is áldozatokat szedne közülük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tavaszi állapot:

dscf2449.jpgAz ötből három megmaradt Echinofossulocactus április végétől kivirágzott. Sikeresen túlélték ezt az enyhe telet. Kérdés az, hogy még mennyit bírtak volna? Hol a tűréshatáruk? Egy keményebb tél minden bizonnyal választ ad a kérdésre.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.