Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Károkozók, kórokozók.

2010.01.02

Kép Nyári meleg beköszöntével felütheti a fejét a takácsatka fertőzés. Kis vörös pókok szívása helyén maradandó barna foltok keletkeznek. Célszerű a nyári felmelegedés előtt atkaölővel permetezni. A képen Opuntia polyacantha szártagját támadták meg.

KépSúlyosabb fertőzés esetén egész ágak torzulhatnak, sőt el is pusztulhatnak. Ez már nemcsak esztétikai hiba, hanem még a szívósabb növényt is nagyon legyengítheti. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy egyes ellenálóbbnak hitt növényemet nem kezeltem, s ez lett az eredménye. A képen egy Cylindropuntia imbricata fiatal példányának a fertőzött csúcsa látszik.

 

Kép

Egy felszívodó rovarölővel való permetzés utáni csendélet. Mindenfelé bodobácsok hevernek. Eddig nem hallottam volna, hogy kárt okoznának a kertben, De elgondolkodtató az, hogy ez a permet csak azokra az állatokra fejti ki hatását (miután felszívódott a növény testében) amelyik a növényből táplálkozik.

 

KépVolt nem is egy amelyiket a kaktuszokon ért a végzet. Még levéltetű telepeket  láttam elpusztulni, de például pókot,  szöcskét vagy imádkozó sáskát nem, pedig a kaktuszok között bőven volt ezekből az ízeltlábúakból is. Ezért  gondolom azt, hogy a bodobács is a növényeket csapolta. A nagy egyedszámuk mindenesetre ijesztő volt 20-30 cm-enként ezeknek a bogaraknak a teteme  terítette a földet.